torstai 23. lokakuuta 2014

Itse pyysit Markku,nyt saat kärsiä XP !

Opittavia käytöstapoja on paljon. Kiittäminen, tervehtiminen, hyvästeleminen, lahjojen vastaanottaminen, pöytätavat ja sellainen pieni mutta tärkeä asia kuin nenän pyyhkiminen nenäliinaan. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä.
Hyvien tapojen oppiminen on prosessi, joka vie aikaa ja vaatii harjoittelua ja hyvän roolimallin – sinut. Jos itse kehut, pyydät kauniisti ja kiität, olet jo pitkällä. Kohtele myös perheen nuorimpia kunnioituksella, huolehdi katsekontaktista, kiinnitä lapseen huomiota, kun hän puhuu, ja käsittele lapsen omaisuutta varovaisesti ja kunnioituksella.
Niin yksinkertaista se on. Jos lapsi kuulee riittävän usein "kiitos", "anteeksi", "saanko luvan", hän alkaa käyttää niitä myös itse. 

- Linkki: http://www.liberovaipat.fi/Sinun-vaiheesi/Artikkeli/?contentId=271087

Kolme hyvää sanaa
 
Kiitos: käytetään, kun sinulle annetaan jotakin. Erityisen tyylikästä on kiittää, jos sinulle lausutaan kohteliaisuus.
 
Anteeksi: sopii pieniin arkipäivän tilanteisiin. Sanot väärin ja otat sanasi takaisin ® korjausanteeksi. Tönäiset vahingossa jotakuta ® kömmähdysanteeksi. Pyydät toista väistymään, jotta pääset ohi ® ohitusanteeksi. Keskeytät saadaksesi puheenvuoron ® keskeytysanteeksi. Ei voi korvata sanalla ”sori” tai ”oho”.
 
Ole hyvä: ojennettaessa jotakin toiselle. Tarjotessasi vaikka keksilautasen sanot ”ole hyvä”, johon toinen vastaa ”kiitos”.
 
Kolme kaunista elettä
 
Silmiin katsominen: silmiin katsominen keskusteltaessa antaa luotettavan vaikutelman. Katse voi käydä välillä muuallakin, mutta se viivähtää aina välillä toisen silmissä.
 
Kättely: teet erityisen hienon vaikutelman, jos tervehdit kättelemällä kotiisi tulleita itseäsi vanhempia ihmisiä. Kättelemällä kaveria sanot poikkeusellisen arvokkaalla tavalla, että tosi kiva tavata Sinua.
 
Hymy: hymyllä luot positiivisen ilmapiirin ja houkuttelet toisen kuuntelemaan sinua. Iloisesti hymyilevän keskustelijan puheenvuorot huomataan aina. Hymysi viestii toiselle, että kuuntelet hänen puhettasi ja koet sen miellyttävänä. Siksi hymyilevälle kuuntelijalle on helppo puhua.
 
 
 
Jos haluat antaa itsestäsi huonon vaikutuksen, muista seuraavat:
 
”niiku…tota…sillee…semmonen…”. käytä paljon tyhjiä täytesanoja. Niistä toinen tietää, ettei sinulla ole kunnon asiaa. Niikuttelevaa puhetta on väsyttävä kuunnella ja toinen alkaakin pian miettimään omia asioitaan sinun puheenvuorojesi aikana.
 
”minä…minusta…minulle…mää”. puhu mahdollisimman paljon itsestäsi. Vastaa muiden ajatuksiin kertomalla omista kokemuksistasi. Pyri aina kääntämään muiden huomio sinuun. Käyttäydy kuin ympärilläsi olisi sinun fun clubisi.
 
”x%&#…ö/”¤???…y#£###…kiroilu kertoo kielen ja mielen köyhyydestä. Asian puute korvataan halvoilla shokeeraussanoilla. Rumien puhuminen tarttuu yllättävän helposti.
 
Keskeytä toinen puhumalla päälle. Näin tyrmäät hänet tehokkaasti ja varastat kaiken huomion itsellesi. Helpoin (ja tökeröin) tapa keskeyttää on puhua huomattavasti kovemmalla äänellä kuin toinen. Jo luolamiehet tunsivat tämän taktiikan.
 
Puhu aina mahdollisimman pitkään. Kun puheenvuoron saa, siitä ei kannata koskaan luopua. Muillahan ei voi olla parempaa tekemistä kuin sinun neronleimaustesi kuunteleminen. Puhu kuin olisit kaikkien asioiden parhain asiantuntija ja jokaisen ilmiön kiinnostavin kommenttipuheenvuoron esittäjä.
 
 
Käytöstavat ovat ilman pakkoa noudatettavia käyttäytymisen malleja, jotka osoittavat henkilön olevan kohtelias, sivistynyt ja itsensä hallitseva. Ne ovat lakien kaltaisia siinä mielessä, että ne ohjaavat ihmisen käytöstä, mutta niiden rikkominen ei johda muuhun rangaistukseen kuin yleiseen paheksuntaan. Käytöstavat ovat eräs tyyppi normeista. Käytöstavat vaihtelevat voimakkaasti kulttuuista toiseen. Sopimattomana käytöstapana pidetään mm. haastavaa käyttäytymistä, jota voi ilmetä jokaisessa sosiaaliluokassa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti